Elisa ja F-Secure vahvistamassa kyberturvatarjontaansa

Tunnet kenties olosi turvalliseksi kävellessäsi kadulla. Näet poliiseja ja valvontakameroita ympäri kaupunkia. Kaikki on kontrolloitua ja tarkoin vartioitua. Taloyhtiön ovessa sinua odottaa nelinumeroinen turvakoodi, jonka vain talon asukkaat tietävät ja kotiovella vielä kaksinkertaiset lukot. Vahtikoirasi haukkuu tullessasi sisään, mutta hiljenee nopeasti huomatessaan, että sisääntulija on tuttu. Sitten avaat puhelimesi ja yhdistät sen langattomaan nettiin, mutta jos nettiyhteytesi suojaukset eivät ole ajan tasalla, tietosi ovat kuin avoin kirja kyberrikollisille.

Kyberturvallisuus on turvallisuusalan haarauma, jolla pyritään tunnistamaan, ehkäisemään ja ratkaisemaan sähköisten ja verkotettujen järjestelmien ongelmakohdat, jotka olemassaolollaan vaikeuttavat tai uhkaavat kyseisten järjestelmien käyttäjien turvallisuutta. Palveluiden siirtyessä yhä enemmän internetin ihmeelliseen maailmaan, myös arkaluontoiset tiedot ja dokumentit ovat alati kyberhyökkäysten kohteina aina luottotiedoista yrityssalaisuuksiin. Yksikin suuri kyberhyökkäys valtion sähköisiin päämajoihin voi tuottaa tänä päivänä enemmän tuhoa ja kaaosta kuin entisajan pankkiryöstöt yhteensä. Miljardien eurojen lisäksi internetissä liikkuu päivittäin valtava määrä käyttäjätietoja ja henkilökohtaisia keskusteluita.

Internet-palveluiden tarjoajat Suomessa ovat ottaneet yhä vahvempia keinoja kyberturvallisuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Muun muassa Elisa ilmoittaa omilla nettisivuillaan vahvistaneensa palveluiden turvallisuutta yhteistyöllä F-Securen kanssa. F-Securen Rapid Detection Service -palvelu liitettiin kuukauden alussa osaksi Elisan Kyberturvakeskuksen toimintaa. Uudistuksen myötä Elisa kykenee nyt tarjoamaan erityisesti yritysasiakkailleen laajemmat keinot kyberhyökkäysten ja tietovuotojen torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn.

F-Securen uuden palvelun myötä Elisa tarjoaa yritysasiakkailleen mahdollisuuden kyberhyökkäyksen havainnointiin sekä tehokkaampaan palautumiskykyyn. Yritysasiakkaille asennettu F-Secure palvelu tunnistaa nopeasti poikkeavan toiminnan sekä todennäköiset uhkatekijät verkossa ja lähettää tiedot suoraan Elisan Kyberturvakeskukseen. Kyberturvakeskus vastaa heti uhkaan minimoiden tai parhaassa tapauksessa estäen vahinkojen syntymisen.

Nykypäivänä on hyvin tärkeää, että uhkatekijän pääsyn palveluun estämisen lisäksi turvallisuuspalvelut kykenevät sekä havaitsemaan hyökkäyksen että palauttamaan palvelun toimintakyvyn mahdollisimman nopeasti. F-Securen aluejohtaja Jonas Lundbergin mukaan lähes puolet Suomessa tapahtuneista kyberhyökkäyksistä on kohdistunut Elisan verkkopalveluihin. Tutkimusten mukaan yritykset tulevat investoimaan jopa 60 prosenttia tietoturvabudjetistaan nimenomaan uhkatekijöiden havainnointiin ja nopean palautumiskyvyn rakentamiseen seuraavan parin vuoden ajan.

Elisalla on jo pitkä ura takana kyberturvallisuuden edelläkävijänä ja ylläpitäjänä. Yrityksen ensimmäinen kyberturvatiimi perustettiin vuonna 2004 ja kyberturvapalveluiden tarjoaminen suoraan Elisan asiakkaille alkoi vuonna 2015.