Webhotellilla emme puhu nyt majoituspalvelusta, vaan verkkoisännöinnistä, jonka tarkoituksena on vuokrata palveluntarjoajan omistamalta ja ylläpitämältä www-sivustolta kiintolevytilaa omia kotisivujaan varten. Palveluntarjoajia on kuitenkin lukuisia. Mikäli sinulla on epäilyksiä verkkoisännän vuokraamiseen liittyen tai olet ensikertalainen, jaamme seuraavaksi muutaman käytännöllisen vinkin oikeanlaisen webhotellin valintaan.

Ennen oikeanlaisen verkkoisännän valintaa, suosittelemme sinua kirjaamaan ylös mitä kriteerejä haet palvelulta. Nämä seikat auttavat rajaamaan hakua palveluntarjoajien valikoimasta sekä löytämään mahdollisimman yhteensopivan webhotellin juuri sinun käyttöösi. Edulliset webhotelli-palvelimet ovat yleensä jaettuja palvelimia. Palvelun edullinen hinta selittyy sillä, että samalla palvelimella on useita eri käyttäjiä. Palvelimen jakaminen tuo kuitenkin omat haasteensa, kun nettisivun sisältö ja kävijämäärät kasvavat, eikä jaettu palvelin kykene enää vastaamaan toimintaan, jolloin nettisivujen toimivuus yleensä alkaa kärsiä.

Jaettu palvelin on kuitenkin hyvä vaihtoehto ensikertalaiselle. Jaettu palvelin on yleensä hyvin yksinkertainen käyttää ja sen voi vaihtaa sivuston kasvaessa yksityiseen palvelimeen eli VPS-palvelimeen, mikäli siihen päätetään investoida. Mitä suurempi nettisivuston koko ja toiminta on, sitä tehokkaamman palvelimen tarvitset, jolloin myös hintalappu kasvaa. Oikeanlaisen webhotelli-palvelun vuokraamisessa ei kannata kuitenkaan pihistellä, sillä sen tarjoamat palvelut ovat yleensä hintansa arvoisia.

Valitse ainakin muutama potentiaalinen palveluntarjoaja ja vertaile niitä keskenään. Suosituksena on asettaa etsimäsi kriteerit tärkeysjärjestykseen, joita vertaillaan sitten eri webhotellien tarjoamiin palveluihin. Mieti tarkasti, mitkä toiminnot asetat etusijalle ja mitkä toiminnot taas ovat toissijaisia ja valitse paras palveluntarjoaja sen mukaan. Webhotelli-palvelut käyttävät usein hyvin teknillistä kieltä, joten voi olla tarpeen uhrata pieni hetki näiden termien opettelemiseen. Ennen lopullista valintaa on tärkeää osata analysoida palvelimen tarjoamat toiminnot ja niiden mahdolliset rajoitukset.

Toimivaan webhotelli-palveluun ei tarvitse sijoittaa omaisuuksia. On tärkeää määritellä heti alkuun, millaiset nettisivut ovat kyseessä ja kuinka paljon vierailijoita sivulle odotetaan. Henkilökohtaiset sivustot kuten blogit eivät vaadi suuria investointeja palvelimelta. Palveluita tarjoavien nettisivujen kannalta tärkeää on taas osata ennustaa, kuinka nopeaa ja missä ajassa yritystoiminta tulee kasvamaan. Palvelimesta toiseen vaihtaminen ei ole aina nopeaa ja yksinkertaista, varsinkin jos siirrettävänä on suuret määrät sisältöä. Mikäli odotat yritystoiminnan kasvua, valitse palvelin, joka voi kasvaa ja kehittyä sen mukana.