Pankkipalvelut ja maksaminen kiihtyvässä muutoksessa

Pankkipalvelut digitalisoituvat entisestään

Finanssiala digitalisoituu hurjaa vauhtia, ja perässä on pian vaikea pysyä. Jo nyt pankkipalvelut ovat enimmäkseen internetissä ja kännyköissä, ja perinteisiä pankkipalveluita konttoreissa tarjotaan ja käytetään yhä vähemmän. Pankkien konttorit ovat avoinna vain murto-osan aiemmista aukioloajoistaan, ja onpa käteisen nostokin vaikeutunut nykyisellään niin että sitä ei ihan kaikista konttoreista enää edes saa nostettua. Kaukana historiassa ovat kultapossupankkien ja säästäpossujen aika. Laina-asiat, lainojen vertailu ja niiden hakeminen, luottopäätökset ja kaikki siihen liittyvä voidaan hoitaa nykyisin internetin kautta konttorissa käymättä tai pankin henkilökuntaa tapaamatta, ja pienempien lainojen myöntäminen ja lainapapereiden allekirjoittaminenkin hoituvat verkon ja pankkitunnusten välityksellä.

Tulevaisuuden visiossa yhdellä verkko- tai mobiilipankilla voi hoitaa kaikkien pankkiensa asiakkuuden, eli jokaiseen pankkiin ei tarvita tulevaisuudessa enää omia tunnuksia tai salasanoja. Yhdet riittää. Ja onhan jo nyt olemassa verkkopankkeja, joilla ei edes ole omia verkkopankkitunnuksia käytössään, vaan pankin internetsivuille ja mobiilipankkiin sisäänkirjaudutaan toisen pankin tunnuksia ja avainlukuja käyttäen. Perinteiset pankkikonttorit tulevat tulevaisuudessa kenties poistumaan kokonaan niiden käydessä tarpeettomiksi, sillä nykyinen sukupolvi on jo niin kasvanut kiinni mobiiliaikaan että ei kaipaa perinteisiä pankkien kassapalveluja jos asiat vaan voi hoitaa internetin tai kännykän avulla.

Maksamisen uudet muodot

Käteisen käytön loppumisesta on puhuttu pitkään, mutta sitkeästi kuitenkin käteistä edelleen markkinoilla liikkuu ja sitä kaupankäynnissä käytetään. Käteisautomaatteja löytyy edelleen kiitettävästi joka kunnasta ja taajamasta, ja käteinen kelpaa maksuvälineeksi edelleen likimain kaikkialla. Toki pankkikortilla maksaminen on kuitenkin yleisintä.

Pankkikorttienkin ympärillä velloo muutoksen tuulia. Ne ovat jo viime vuosikymmenien aikana kehittyneet magneettiraitaisista höylättävistä korteista sirullisiksi ja edelleen etäluettaviksi muovi- tai puukorteiksi (suomalainen innovaatio). Uskotaankin että korttimaksaminen tulee vielä muuttumaan, ja sen muoto muuttuu siten että siru jää mutta muovi sen ympäriltä poistuu. Myös mobiilimaksamisen uskotaan yleistyvän ja korvaavan korttimaksamisen, eli siinä tarvitaan vain oma kännykkä maksuvälineeksi ja se toimii nykyisten korttien lähimaksun tavoin. Mobiilimaksamisen, Mobilepayn käyttö on jo arkipäivää ja yleistymässä, ja sillä voi paitsi maksaa ostoksiaan, myös siirtää tilien välillä valuuttaa helposti ilman tilinumeroita vain kännykäsovelluksen ja puhelinnumeroiden välityksellä. Kätevää eikö totta, rahasta eroon pääseminen on nykyisin niin helppoa.