Puolustusvoimien kuva-arkistoa nettiin

Kuvia Suomen 100 -vuotisen historian ajalta

Suomen Puolustusvoimat avaa taas arkistojaan, ja aikoo tuoda sieltä tässä vaiheessa nyt lähes 70 000 valokuvaa kaikkien katsottavaksi. Aiemmin vuonna 2013 on jo julkaistu sota-ajan kuvia 160 000 kuvan kokoelmana vuosilta 1939 – 1945 internetsivuilla http://sa-kuva.fi.

Kuvia on Puolustusvoimilla arkistoituna massiivinen kokoelma aina Suomen sisällissodasta tähän päivään asti. Kuvia on tallennettu niin rintamalta kuin armeijan arjesta, maalta ja meriltä, Suomesta ja ulkomailta. Puolustusvoimien kuvien digitalisointiprojektissa on nyt saatu digitoitua kaikki Ilmavoimien kuvat aina 1920 -luvulta saakka, ja kuviin on lisätty myös kuvatekstit ja hakusanat arkistosta löytämisen helpottamiseksi. Työ jatkuu yhä.

Kuvia tästä päivästä

Nykyisinkin armeijan toimintaa tallennetaan jatkuvasti myös valokuvin ja videoin Puolustusvoimien Kuvakeskuksen toimesta, ja niitä ottavat pääosin viestintätehtävissä toimivat varusmiehet. Nykyisen teknologian ja internet -aikakauden aikana varusmiehet ovat todella taitavia ja luonnonlahjakkuuksia kuvien ottamisessa, digitalisoimisessa ja käsittelyssä, sekä niiden viemisessä tietokantoihin niin vanhojen kuin uusienkin kuvien osalta. Tietotekninen osaaminen on erittäin hyvää nykynuorten keskuudessa.

Nyt julkaistavissa kuvissa on kuvia sekä Puolustusvoimien nykypäivästä että sen ja Suomen historiasta, ja niissä voi hyvinkin olla materiaalia vaikkapa katsojan omilta armeija-ajoilta. Myös videoita on tallennettu, nykypäivänä yhä enemmässä määrin, ja myös videoita julkaistaan nyt tulevassa erässä. Tämä nyt julkaistava tietokanta on tarkoitus avata vuodenvaihteen 2019 aikoihin.

Tärkeät hakusanat

Vuonna 2013 avatun tietokannan kanssa oli vielä ongelmia hakusanojen ja kuvatekstien kanssa, sillä tuolloin kuviin kirjattiin vain niissä mainittu teksti, eikä kaikkia kuvia sen vuoksi löytynyt hauissa, mutta nyt Sotamuseo on käynyt korjaten läpi muun muassa kaikki Adolf Hitlerin 4.6.1942 vierailuun liittyvät kuvat, niiden selostukset ja kuvatekstit, jotta kuvat löytyvät haussa paremmin ja ongelma poistuu. Uusien julkaistavien kuvien kanssa on jo osattu huomioida hakusanojen tärkeys huomattavasti paremmin.

Puolustusvoimien julkistamat kuva-arkistot ovat vapaasti kaikkien käytettävissä, mutta niiden käytössä ja kopioinnissa on muistettava aina mainita kuvien lähde. Kuvien uskotaan olevan erityisen kiinnostava ja mielenkiintoinen tietysti kansalaisten katsottavaksi, mutta erityisesti tutkijoiden ja opiskelijoiden käytössä siitä tulee laajuudessaan olemaan varmasti tavattoman suuri hyöty ja loputon uusien tutkimusaiheiden lähde.