Mikäli loputtomalta tuntuvan suuri määrä erilaisia verkkoisännöintipalveluita Internetissä hämmentää, älä huoli – reaktiosi on luonnollinen. Erilaisia ratkaisuja on saatavilla niin paljon, että kuka tahansa voisi aluksi hämmentyä.

Lisäksi verkkoisännöintiin liittyy erilaisia teknisiä termejä, jotka eivät ole välttämättä kovinkaan monelle aiheesta vähemmän tietävälle erityisen tuttuja. Mitä tarkoittaa kaistanleveys? Tai vaikkapa DNS? Jos vain haluaisit perustaa itsellesi tai yrityksellesi toimintaa, joka vaatii verkkoisännöintiä, saattavat nuo kaikki oudot termit laittaa pääsi pyörälle.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun tarpeesi kasvaa riittävän paljon, ilmaiset tai edulliset vaihtoehdot eivät välttämättä enää riitä käyttötarpeeseesi. Alla on listattuna muutamia tyypillisiä verkkoisännöintitapoja, joita saatat kohdata etsiessäsi Internetistä itsellesi sopivaa, ja myös vaihtoehtoja, jotka tulisi ottaa huomioon, kun haluat nostaa jo olemassaolevaa toimintaasi pykälää korkeammalle.

Pilvipohjainen verkkoisännöinti

Pilvipohjaisen verkkoisännöinnin etuna on se, että se kestää suurenkin verkkoliikenteen sivuillasi sen sijaan, että verkkosivusi kaatuisi. Pilvipohjaiset verkkoisännöintipalvelut ovat tyypillisesti hinnoiteltu käyttötarpeen mukaan.

Pilvipohjainen verkkoisännöinti viittaa jättiläismäiseltä vaikuttavaan palvelimeen, joka on todellisuudessa useiden satojen yksittäisten palvelinten yhteistoiminnan tulos. Tämän toimintatavan etuna on mahdollisuus laajentaa toimintaa kätevästi yksinkertaisesti lisäämällä kokonaismäärään palvelimia.

Dedikoitu web-palvelin

Tämän tyyppisellä web-palvelimella ei käyttäjän tarvitse miettiä muiden jaetulla palvelimella sijaitsevien internet-sivujen aiheuttamaa kuormaa, sillä palvelin on varattu kokonaisuudessaan omaan käyttöösi.

Nämä palvelimet ovat hinnaltaan yleensä huomattavasti kalliimpia kuin muut palvelintyypit, mutta mikäli tarvitset palvelinta, joka kestää hyvinkin suuren verkkoliikenteen, voi sinulle olla perusteltua perehtyä tähän vaihtoehtoon tarkemmin.

Jaettu web-isännöinti

Nimensä mukaisesti kyseessä on isännöintipalvelin, joka jakaa resurssinsa useiden verkkosivujen kesken. Tämän isännöintitavan etuna on sen edullisuus, mutta haittapuolena on, että liikenne palvelimen isännöimille muille verkkosivuille saattaa vaikuttaa oman samalla palvelimella sijaitsevan verkkosivusi toimintaan. Tällaisen isännöivän palvelimen alla saattaa olla satoja ellei jopa tuhansia muita verkkosivuja, joten pahimmassa tapauksessa oman verkkosivusi toiminta saattaa hidastua.

Virtuaalinen henkilökohtainen palvelin

Virtuaalinen henkilökohtainen palvelin (VPS) on toimintatavaltaan kuin käänteinen pilvipohjainen verkkoisännöintipalvelu, joka useiden palvelimien sijaan on vain yksi palvelin, joka käyttäytyy kuin palvelimia olisi useampia. Virtuaalinen henkilökohtainen palvelin on hyvä välimuoto kun et halua maksaa omasta dedikoidusta web-palvelimesta – mutta et myöskään halua että muut verkkosivut hidastuttavat omaasi.