Oikean verkkoisännöintipalvelun eli webhotellin löytäminen voi olla haastava prosessi. Erilaisia webhotellityyppejä on yleisesti ottaen neljä – jaettu ja dedikoitu verkkoisännöinti, VPS-palvelin (Virtual Private Server) ja pilvipalvelin. Kun olet päättänyt näiden neljän väliltä parhaan vaihtoehdon, työ ei suinkaan ole vielä ohi. Vaikka erilaisia verkkoisännöintipalveluita on vain neljää eri lajia, niitä tarjoavia yrityksiä voi olla kymmeniä kotimaisia ja jopa satoja kansainvälisiä. Jaamme muutamia hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten hyvän palveluntarjoajan tunnistaa.

Ennen palveluntarjoajan valitsemista on suositeltavaa tehdä taustatyötä hakemalla netistä yrityksen nimellä liikkuvia artikkeleita ja käyttäjäkokemuksia. On normaalia, että vuosia toimineesta yrityksestä löytyy enemmän tietoa kuin uudemmista. Negatiiviset käyttäjäkokemukset kannattaa lukea ja tulkita erittäin huolellisesti. On suositeltavaa pohtia millaiseen tyyliin yrityksestä kirjoitetaan ja miten yritys itse on vastannut niin negatiiviseen kuin positiiviseenkin palautteeseen. Toinen tehokas tapa kartoittaa yrityksen toimintaa on kysellä kokemuksia sosiaalisessa mediassa ja lähipiirissä, voit yllättyä siitä, miten monella ihmisellä on jo kokemusta webhotelli-palveluntarjoajista!

Toinen hyvä mittari oikeanlaisen palveluntarjoajan valitsemiseen on tietysti palveluiden hinta. Tarjottavan palvelun hinta määräytyy aina sen tyypin mukaan, oli kyseessä jaettu tai yksityinen palvelin, mutta yritykset myös myyvät samaa palvelua eri hinnoin. Esimerkiksi jaetun webhotelli-palvelun hinta liikkuu yleensä kahdesta eurosta kymmeneen euroon kuukaudessa, voit siis löytää yrityksiä, jotka tarjoavat palvelua kahdella eurolla, kun toiset myyvät samaa palvelua kymmenellä eurolla. Ennen sopimuksen allekirjoittamista, lue käyttöehdot hyvin tarkkaan, sillä mitä halvemmat hinnat yritys tarjoaa, sitä tiukemmat käyttöehdot ovat, usein edullisemman hinnan saamiseksi vaaditaan esimerkiksi usean vuoden sopimus. Vertaile eri palveluntarjoajien hintoja aina niiden sisältöön ja käyttöehtoihin laskimen kanssa. Toisinaan muutaman euron lisämaksu tuo pakettiin lisäetuja, joista edullisemmalla hinnalla joutuisit muuten maksamaan extraa.

Muutaman teknisen asiasanan opettelu oikean palveluntarjoajan valitsemisessa voi olla avuksi. Tarjousten, hinnan ja maineen lisäksi on yhtä tärkeää tunnistaa tarjottavan palvelun tehokkuus ja laatu. Parhaan palveluntarjoajan valitsemisessa kiinnitä huomiota sivuston käyttöaikaan eli siihen, kuinka suuren osan vuodesta palvelin on verkossa (käyttöprosentin tulisi olla aina vähintään yli 95%). Tarkista myös palvelimen nopeus sekä testaa yrityksen tarjoaman asiakaspalvelun laatu ennen sopimuksen allekirjoittamista. Vaikka päätös on loppujen lopuksi vain sinun käsissäsi, näillä vinkeillä pääset varmasti alkuun!